Husmanskonst

Jag kommer under en begränsad tid laga alla recept ur Leif Mannerströms bok Husmanskonst. Rätterna kommer att presenteras med bild i bloggen tillsammans med bedömning av bland annat smak och svårighetsgrad.

Recept 3 - Svensk biffstek (Ångbåtsbiff)

Kategori:

Recept 3? Vart tog recept 2 vägen tänker du... Jag tyckte inte att det kändes så lockande att äta enbart inlagda rödbetor till kvällsmat, hoppas att det är ok :)

Svensk biffstek alltså, eller som det även kallas - Ångbåtsbiff. En mediumstekt ryggbiff med stekt karamelliserad lök och skysås samt, i mitt fall, råstekt skivad potatis. Tillbehören bestod av saltgurka och fransk senap. Kan det bli enklare än såhär?

Var något skeptisk till huruvida jag skulle tycka att detta var gott eller inte. Jag är inte jätteförtjust i lök, särskilt inte rå lök - det går helt bort. Fräst med lite olja, smör, salt, peppar och socker så blev det inte så tokigt ändå, men det är fortfarande inget jag skulle få för mig att tillaga själv.

Ryggbiff däremot, det är fina grejer det - jag är en riktig köttmänniska, det måste jag erkänna :) Stekt potatis, ja, det funkar väl i alla lägen. Fransk senap - javisst! Saltgurka, till rätt mat funkar det. I det stora hela får det mer än godkänt. Jag hade inte blivit ledsen om jag kom hem och detta stod serverat på bordet, men jag skulle själv hellre hedra ryffbiffen med trevligare tillbehör ;)

Recept: 3 - Svensk biffstek (Ångbåtsbiff)
Svårighetsgrad: 2/10
Smak: 6/10

Recept 1 - Kalops

Kategori:

Då har startskottet gått!

Igår, söndag, tog jag mig an det första receptet - kalops. Efter att jag kikat igenom receptet kunde jag direkt identifiera två ingredienser som jag inte förväntade mig, ansjovisspad och kryddnejlikor. Det lät dock helt logiskt som smakförstärkare.

En annan sak jag reagerade på är att receptet förutsätter att man har en del baskunskaper. Det kan i och för sig vara jag som gör det mer komplicerat än vad det behöver vara.

Jag hade valt att skriva att man bör steka löken för att den ska karamelliseras lite innan man häller på vatten exempelvis.

Mannerström väljer även att lägga i morötterna direkt från start, detta gjorde att de var väldigt mjuka vid servering. Jag hade valt att lägga i dem 20-30 minuter innan servering för att få lite tuggmotstånd.

Den sista saken är att han inte anger ett mått på hur mycket vatten man ska koka grytan med, utan skriver "så att det täcker köttet och grönsakerna". Detta ledde till att jag hade för mycket vatten, vilket i sin tur krävde att jag redde grytan i slutändan.

Hursomhelst, innan jag satte igång så följde jag Mannerströms 12 bästa råd som jag tycker är väldigt bra. Är du nyfiken på vilka dessa är? Köp boken! Den är väl värd pengarna :)

Jag köpte 1 kilo högrev märkt Kaprifolkött, ekologiskt, KRAV-märkt och närproducerat för 89,90 kr/kg. Läs mer på www.kaprifolkott.se. Mycket fint kött!

I slutet när jag smakade av grytan och kryddade det sista valde jag att göra ett tillägg som min far har lärt mig. Grytan får en mycket trevlig färg och lyster om man tillsätter lite rödbetsspad, dessutom ger det en god smak. Så varsågod Mannerström - den bjuder jag på! :P Jag vill även nämna att jag inte märkte någon skillnad i smak genom tillskottet av ansjovisspad och nejlilkor.

Just det! Jag tänkte slå två flugor i en smäll och även göra recept 2 - inlagda rödbetor. Dessa skulle dock ligga i minst en vecka innan servering - så det sprack tidsmässigt. Jag får göra dessa vid ett annat tillfälle så att de är klara nästa gång jag lagar kalops, för det är en smaskig rätt som jag definitivt kommer att föra vidare till kommande generationer!

Recept: 1 - Kalops
Svårighetsgrad: 3/10
Smak: 8/10

Passion för mat

Kategori:

image descriptionEn härlig, ljus och ljummen morgon med fågelkvitter på väg till jobbet, underbart - våren är på väg! Lunch på Texas Longhorn, en 250 grams chipotleburgare med en stor stark till det. Semmelfika på jobbet och vinst i vinlotteriet, en flaska Marques de Arienzo.

Efter jobbet mötte jag upp min underbara sambo och tog Snabben över till Eriksberg där vi besökte matmässan Passion för mat. Efter massvis med goda provsmakningar köpte vi med oss ett knippe sparris, färska champinjoner och två stycken hängmörade entrecôte-skivor från Hälsingestintan.

Nu total avkoppling efter en underbart god måltid med gott vin därtill.

Ibland är livet alldeles för bra!

Boken har anlänt!

Kategori:

image description

Där fick jag för att jag var skeptisk! :)

Har läst förorden och skummat igenom boken lite snabbt. Det ser mycket lovande ut!

Boken innehåller nästan 200 recept, stora som små, tillbehör som kompletta måltider. Självklart faller inte alla recept mig i smaken vid en första anblick, men jag ska göra mitt yttersta för att tänja på mina gränser och vidga mina vyer!

Det jag funderar på nu är hur många dagar det ska ta för att genomföra detta. Ca 200 recept, låt säga att jag får tillfälle att laga 2 recept i veckan, det blir 100 veckor - herregud, det är nästan två år!

Jag tänkte mig mer att vara klar till årsskiftet. Vad blir det? 200 recept delat på 46 veckor, det blir nästan 5 recept i veckan. Nej, det funkar inte!

Jag tror att jag ska ta det lugnt och göra det i min egen takt, annars är det lätt att det blir övermäktigt och att det läggs åt sidan.

Jag ska fundera vidare över en god natts sömn. Första receptet är kalops, mums! Det ska jag göra på söndag :)

Boken beställd!

Kategori:

Då var boken beställd och bloggen skapad! Jag hoppas att boken kommer under morgondagen, men realistiskt sett kommer den förmodligen inte förrän i nästa vecka.

Tillbaks till Sveriges Mästerkock! :)